Τοποθέτηση της Ελευθερίας Κουμάντου, εκπροσώπου του GdWatch

Τοποθέτηση της Ε.Κουμάντου στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε στην ΕΣΗΕΑ για την εξέλιξη της δίκης στις 2 Ιουνίου 2016

Χαιρετε κυρίες και κύριοι

Τον Απρίλιο που μας πέρασε, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής. Πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκαν 5 μήνες που δεν έγινε η δίκη της Χρυσής Αυγής λόγω της αποχής των δικηγόρων για το ασφαλιστικό.

Όλο αυτό το διάστημα το Παρατηρητήριο για τη δίκη που έχει συσταθεί από την ελληνική Επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Παρατηρητήριο για τον φασιστικό και ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ που λειτουργεί υπό το Μορφωτικό Ίδρυμα τη; ΕΣΗΕΑ , ο Αντιφασιστικός συντονισμός Αθήνα Πειραιά και το Συμβούλιο Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, καταγράφει και δημοσιοποιεί όσα γίνονται εντός της αίθουσας του δικαστηρίου εντός των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού .
Η δίκη της Χρυσής αυγής είναι μια εξαιρετικά σημαντική δίκη που όποια και αν είναι η απόφασή της θα επηρεάσει την κοινωνική και την πολιτική ζωή της χώρας.
Μια δίκη που οι περισσότεροι περίμεναν ότι θα απασχολούσε την κοινωνία για τις αποκαλύψεις που θα γίνονταν εντός της δικαστικής αίθουσας. Όμως πρόκειται για μια δίκη που δεν χαίρει ούτε της δημοσιότητας ούτε της σημασίας που θα έπρεπε. Σημασία που την υπονόμευσαν οι ίδιοι οι αρμόδιοι φορείς. Αρχικώς όταν ανακοίνωσαν την διεξαγωγή της δίκης στις Φυλακές Κορυδαλλού παρά τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν από την πρώτη στιγμή. Στη συνέχεια το υπουργείο Δικαιοσύνης υποσχέθηκε την μεταφορά της δίκης στο Εφετείο, μετα τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Μια υπόσχεση που δεν τηρήθηκε και τώρα είδαμε πριν από περίπου δεκαπέντε μέρες οι αρμόδιοι φορείς, να συζητούν αλλαγή του χώρου. Αλλαγή που την αλλάζουν από μέρα σε μέρα, ανάλογα με τις αντιδράσεις που υπάρχουν, στα Ολυμπιακά ακίνητα και από εκεί στο Ρουφ… από τις φυλακές, σε ένα γηπεδο και από εκεί σε ένα στρατόπεδο. Σημασία δεν έδωσαν βέβαια και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά , που δεν έδιναν άδεια στους δικηγόρους τους Πολιτικής Αγωγής για να παραστούν στη δίκη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δίκη σχεδόν 5 μήνες.
Τις τελευταίες μέρες είχαμε τρεις δικασίμους στις οποίες όμως δεν συνεχίστηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων. Διατυπώθηκαν ενστάσεις για τη νομιμότητα της άδειας των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής από τους συνηγόρους της Χρυσής Αυγής, ενώ στην τελευταία δικάσιμο διατυπώθηκαν ενστάσεις από την ίδια την πρόεδρο του δικαστηρίου και για την αίθουσα και την μη τήρηση του Υπουργείου για τη μεταφορά της δίκης αλλά και προς τη διοίκηση του Εφετείου για τις λίγες δικασίμους που έδωσε για τον Ιούνιο. Μόλις 5. Τη στιγμή που εως τη διακοπή του Ιανουαρίου η δίκη είχε μπει σε ένα ρυθμό 3-4 δικασίμων την εβδομάδα.
Να δούμε όμως τη δίκη μέσα από τους αριθμούς της.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν 69 κατηγορούμενοι.
Από τους οποίους το παρόν στην αίθουσα δίνουν πια μόλις 5-6. Στις τελευταίες τρεις δεν ήταν στην αίθουσα ο Γιώργος Ρουπακιάς. Ο καθ΄ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα που αποφυλακίστηκε στις 18 Μαρτίου.
Για να γίνει κατανοητό πόσο πίσω έμεινε η δίκη με την επιλογή των δικηγορικών συλλόγων να μην δίνουν εξαίρεση στους δικηγόρους να παραστούν στο δικαστήριο αρκούν δυο αριθμοί. Εχουν γίνει 63 δικάσιμοι, σε αρκετές από αυτές απλώς ανέβηκε η έδρα και διέκοψε για άλλη ημερομηνία. Την ίδια ώρα οι προγραμματισμένες δικάσιμοι που δεν έγιναν λόγω της αποχής είναι περισσότερες από 45.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της δίκης, έχουν εξετασθεί μόλις 16 από τους 132 μάρτυρες κατηγορίας. Ενώ έχει μείνει στη μέση η κατάθεση του 17ου, του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ Ανδρέα Μπιάγκη.

Δεν είναι λίγες οι στιγμές έντασης εντός και εκτός αίθουσας με πρωταγωνιστές κυρίως τους δικηγόρους των κατηγορουμένων οι οποίοι πολλές φορές χρησιμοποιούν απαξιωτικούς όρους ακόμη καιπρος την οικγένεια του Π. Φύσσα. Την παρέμβαση της αστυνομίας είχε προκαλέσει η συμπεριφορά ενός εκ των συνηγόρων της ΧΑ όταν σε διακοπή της δίκης έσπρωξε freelancer Γερμανό δημοσιογράφο που στεκόταν στον κοινόχρηστο διάδρομο, που χρησιμοποιούν οι κατηγορούμενοι και οι δικηγόροι τους, λέγοντας του ότι εκείνος ήταν χώρος της ΧΑ, και όταν παρενέβη μια νεαρή κοπέλα από το ακροατήριο, την χαστούκισε.
Το συγκεκριμένο περιστατικό ανέδειξε για μια ακόμη φορά το πόσο πρόχειρη και κακή επιλογή ήταν η αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού για τη συγκεκριμένη δίκη, καθώς δεν υπάρχουν ξεχωριστοί χωροί για τις διαφορετικές πλευρές, τους μάρτυρες, ενώ αν κάποιος θέλει να προσεγγίσει τις τουαλέττες ή τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης θα πρέπει να περάσει ανάμεσα από τους κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους.
Στη συγκεκριμενη δίκη, δεν επιτρέπεται με απόφαση του δικαστηρίου η φωνοληψία(ηχογράφηση) και η μαγνητοσκόπηση των συνεδριάσεων. Τα πρακτικά τηρούνται χειρόγραφα από τον γραμματέα της έδρας. Όταν υπάρχει πχ. κινηματογραφικό υλικό από τη δίκη των βασανιστών της χούντας με τον Παναγούλη να καταθέτει τα βασανιστήρια που υπέστη από τον Θεοφιλογιαννάκο, 41 χρόνια πριν. Επίσης, δεν επιτρέπεται από την έδρα η προβολή βίντεο και άλλων αποδεικτικών στοιχείων κατά την εξέταση των μαρτύρων και γίνεται συνεχώς υπόδειξη ότι όλα θα παρουσιαστούν στο τέλος της διαδικασίας.

Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ