Δίκη ΧΑ: «Δεν θυμάμαι», «δεν ξέρω», «μάλλον»

Ελευθερία Κουμάντου/Αθήνα 9.84: “Δεν θυμάμαι”, “δεν ξέρω”, “μάλλον” ήταν οι πιο συχνές απαντήσεις που έδωσε σήμερα ο μάρτυρας κατηγορίας, αστυνομικός Κωνσταντίνος Κοτσοβός στις ερωτήσεις της έδρας και της Πολιτικής Αγωγής.
Ο κ. Κοτσοβός, ήταν συνοδηγός στο δεύτερο περιπολικό που έσπευσε στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και στη συνέχεια συνόδευσε το ασθενοφόρο με τον 35χρονο στο νοσοκομείο.

Ο αστυνομικός υπηρετεί στην “Άμεση Δράση” από το 2011, στην περιοχή του Πειραιά και σε ερώτηση που του τέθηκε αν γνωρίζει που βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην συγκεκριμένη περιοχή είπε ότι δεν γνωρίζει.
Η έδρα σχολίασε ότι όσα είπε σήμερα ο αστυνομικός είχε μεγάλες διαφοροποιήσεις από την πρώτη του κατάθεση, την οποία ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θυμόταν. Η πρόεδρος κ. Μαρία Λεπενιώτη έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για τους χειρισμούς της αστυνομίας και τη στάση που κράτησε το βράδυ της δολοφονίας.
Πρόεδρος: Όταν είναι 30 – 40 άτομα απέναντι σας, πόσα άτομα πρέπει να είστε για να επέμβετε;
Μάρτυς: Δέκα τουλάχιστον. Εξαρτάται ποιοι είναι απέναντι…
Πρόεδρος: Περιορίζεστε να κοιτάτε και δίνετε αναφορά…

Εξέταση του μάρτυρα από την Πολιτική Αγωγή
Ανδρ. Τζέλης: όταν φτάσατε το σημείο τι είδατε;
Μάρτυς: κόσμο
Ανδρ.Τζελης: ομάδα ΔΙΑΣ υπήρχε εκεί;
Μάρτυς: πρέπει …
Ανδρ.Τζέλης:πρέπει, ναι ή όχι, ή δεν θυμάμαι;
Μάρτυς: δεν θυμάμαι
Ανδρ. Τζέλης: ο αστυνομικός διευθυντής, που ήταν στο σημείο, ήταν ένστολος ή όχι;
Μάρτυς: δεν θυμάμαι
Ανδρ.Τζέλης: ξέρετε ποιος έκανε τη σύλληψη;
Μάρτυς: όχι, άκουσα ότι παρελήφθη από το “Α8”.

Ανδρ.Τζέλης: το σύνθημα : “Αίμα, Τιμή,Χρυσή Αυγή” το έχετε ακούσει;
Μάρτυς: Όχι

Χρ. Παπαδοπούλου: το ηχητικό σήμα 297 αναφέρει: 50 άτομα με ρόπαλα κατευθύνεται στην καφετέρια Κοράλλι. Το λάβατε το σήμα;
Μάρτυς: Δεν θυμάμαι.

Θαν. Καμπαγιάννης: Για άτομα της ΧΑ ακούσατε εκείνο το βράδυ διαβίβαση;
Μάρτυς: Δεν θυμάμαι

Τ. Σαπουντζάκης: Γιατί προσαγάγατε άτομα άσχετα με τη Χρυσή Αυγή, αντίθετα με το σήμα που σας είχε δοθεί από το κέντρο;
Πρόεδρος: Ο μάρτυρας έχει δώσει διαφορετικές εκδοχές.
Μάρτυς: Δεν βρήκαμε άτομα με τα χαρακτηριστικά που μας είπανε…
Τ. Σαπουντζάκης: Αυτοί που πιάσατε ήταν εντελώς άσχετοι.
Μάρτυς: Ναι, δεν ξέραμε ποιου χώρου ήτανε …

Ένταση δημιουργήθηκε όταν η συνήγορος του ΠΑΜΕ κ. Ελένη Ζαφειρίου, ζήτησε από τον μάρτυρα να της απαντήσει αν γνωρίζει τον Ηλία Κασιδιάρη.

Οι συνήγοροι της ΧΑ ζήτησαν να μην αναφέρεται η Πολιτική Αγωγή σε πρόσωπα και ονόματα που δεν έχουν εμπλοκή με τις υποθέσεις που εκπροσωπούν, παρά μόνο σε όσους αναφέρονται ως κατηγορούμενοι στην κάθε υπόθεση ξεχωριστά. Η απόφαση όμως του δικαστηρίου επιτρέπει τις ερωτήσεις για την απόδειξη της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής υποστήριξαν από την πλευρά τους ότι πρέπει να ρωτούν γιατί πρέπει να αποδείξουν την αντικειμενική υπόσταση της εγκληματικής οργάνωσης.

Κώστας Παπαδάκης:
“ Πως είναι δυνατόν η Πολιτική Αγωγή να εκπληρώσει το καθήκον της, αν δεν μιλήσει για πρόσωπα, για προγενέστερη δράση και ιεραρχία. Αν αυτά τα δικαιώματα αποστερηθούν τίθεται ένα σοβαρό εμπόδιο στην αναζήτηση της αλήθειας. Δεν ζητούμε να έχουμε κανέναν λόγο στον επιμερισμό των ατομικών ευθυνών του καθενός αλλά θέλουμε να διαπιστώσουμε αν εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση”

Θανάσης Καμπαγιάννης:
“Οι παρεμβάσεις της ΧΑ παραβιάζουν την απόφαση σας. Δεχθήκατε την παράσταση της Πολιτικής Αγωγής και για επιμέρους αδικήματα και για την εγκληματική οργάνωση. Έχω δικαίωμα να ρωτήσω και να αποδείξω για βάθος χρόνου την ύπαρξη της συγκεκριμένη εγκληματικής οργάνωσης αλλιώς θα μιλάμε για μια μικροσυμμορία. Δεν παριστάμεθα για συγκεκριμένες διευθυντικές ενέργειες.

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, οι συνήγοροι της υπεράσπισης ζητούσαν επιμόνως να τοποθετηθεί επί του θέματος η εισαγγελέας. Την ώρα που προσπάθησε να μιλήσει η εισαγγελέας, τη διέκοψε η Πρόεδρος και της είπε με αυστηρό ύφος θα σας δώσω εγώ το λόγο.

Ο Εφέτης Ντόκος δεν θα ρωτήσει;

Νωρίτερα η διαδικασία διεκόπη όταν ολοκληρώθηκε η εξέταση του μάρτυρα από την έδρα. Είχαν κάνει ερωτήσεις η Πρόεδρος, η εισαγγελέας και ο αναπληρωτής εισαγγελέας. Τότε από τις θέσεις των δημοσιογράφων ακούστηκε η ερώτηση : “Ο Εφέτης Ντόκος δεν θα ρωτήσει;”
Με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις από την πλευρά των συνηγόρων της Χρυσής Αυγής, αλλά και από την Πρόεδρο που ρώτησε ποιος έκανε την παρέμβαση, και επισήμανε ότι δεν θα επιτρέψει την επανάληψη παρόμοιου περιστατικού.
Να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος Εφέτης, από την πρώτη δικάσιμο έως και σήμερα, είναι μονίμως σκυμμένος πάνω στο tablet του, γεγονός που έχει προκαλέσει και την αντίδραση της Προέδρου.

Πηγή: Αθήνα 9.84

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ