Human Rights First: «Δείξτε ότι είμαστε σύμμαχοι ενάντια στο ναζισμό»

H σημασία της δίκης της Χρυσής Αυγής ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα. Αυτό τονίζει από τη Νέα Υόρκη η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Human Rights First», καλώντας εκ νέου την αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα να στείλει παρατηρητές στο δικαστήριο του Κορυδαλλού. Σύμφωνα με την οργάνωση το γεγονός ότι αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα δε συμβαδίζει με την κοινή πρακτική που ακολουθείται σε τόσο σημαντικές υποθέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο το Human Rights First αναφέρει το πλήθος οπτικοακουστικού υλικού που υπάρχει στη δικογραφία και το οποίο απεικονίζει τους κατηγορουμένους με σβάστικες, ναζιστικούς χαιρετισμούς και σε παραστρατιωτική εκπαίδευση, ως σημαντικά στοιχεία για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

«Η παρακολούθηση της δίκης από παρατηρητές της πρεσβείας των ΗΠΑ δεν αποτελεί παρέμβαση στις υποθέσεις της Ελλάδας. Αντιθέτως θα δείξει στην ελληνική κυβέρνηση ότι έχει έναν σύμμαχο στη διασφάλιση μιας δίκαιης δίκης που θα παρέχει δικαιοσύνη για τα θύματα», επισημαίνει εκ μέρους του Human Rights First η Susan Corke, η οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία της σε σχέση με την κοινοβουλευτική παρουσία της Χρυσής Αυγής όταν τα μέλη της δικάζονται για εγκλήματα, όπως ο φόνος, που απορρέουν από μια ρατσιστική και αντισημιτική ιδεολογία.

«Είναι πολύ ανησυχητικό σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης του προσφυγικού», αναφέρει και προσθέτει ότι «αυτή η δίκη θα μπορούσε να αποτελέσει κομβικό σημείο για την προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και τον πολιτικό εξτρεμισμό».

«Πέρα από την υποστήριξη στη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης η αμερικανική κυβέρνηση θα έπρεπε να προσφέρει βοήθεια όσον αφορά μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης έτσι ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα διερεύνησης και τιμωρίας των εγκλημάτων μίσους», καταλήγει η Corke.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ