Η Χρυσή Αυγη μπροστά στη δικαιοσύνη

Απο την εισαγωγή του βιβλίου “Η Χρυσή Αυγή μπροστά στη δικαιοσύνη”, του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά.

 

book_bannerΤις πρωινές ώρες της 28ης Σεπτεμβρίου 2013, με μια συντονισμένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ, συνελήφθησαν ο Αρχηγός και άλλα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, με κύρια κατηγορία τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Είχε ήδη συλληφθεί τις προηγούμενες μέρες ο φερόμενος ως αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, καθώς και αρκετοί που κατηγορούνταν ως συνεργοί του.

Από εκείνη τη στιγμή άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων για τη Χρυσή Αυγή, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν ενώπιον των ανακριτών δεκάδες στελέχη της οργάνωσης.

Αρκετά από αυτά κρίθηκαν προφυλακιστέα, ενώ σε κάποια άλλα επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Η ανάκριση, η οποία ανατέθηκε σε δύο εφέτες, την Ιωάννα Κλάπα και τη Μαρία Δημητροπούλου, διήρκεσε εννέα μήνες. Το τεράστιο υλικό που συγκεντρώθηκε παραδόθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο για να υποβάλει την πρότασή του στο Συμβούλιο Εφετών, και εκείνο να συντάξει το τελικό πόρισμα και το κατηγορητήριο εναντίον όσων κριθεί ότι πρέπει να παραπεμφθούν στο ακροατήριο.

Σε όλο αυτό το διάστημα η ναζιστική οργάνωση επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της δικαιοσύνης, στοχοποιώντας την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αλλά κυρίως τις δύο εφέτες-ανακρίτριες και τους εισαγγελείς που πήραν μέρος στην κύρια ανάκριση. Από τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής κατατέθηκαν πολλές αιτήσεις εξαίρεσης των δικαστικών λειτουργών, οι οποίες περιείχαν σκληρές εκφράσεις, και υποβλήθηκαν μηνύσεις που ζητούσαν ακόμα και την ποινική τους δίωξη.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ